Er bestaan inmiddels verschillende technieken om ogen te behandelen zodat iemand weer scherp ziet. De vertrouwde laserbehandelingen worden steeds beter en veiliger door modernere technieken en apparatuur. En ook het implanteren van een nieuwe lens is tegenwoordig mogelijk.

Dokter Sabah Meriwani werkt als refractiechirurg in een oogkliniek in Alkmaar en vertelt: “Of men kiest voor laseren of voor het implanteren van een lens, hangt van veel factoren af. Men kiest altijd voor de minst ingrijpende methode bij hetzelfde resultaat.” De mate van oogafwijking bepaalt de manier van behandelen. “Soms heeft een oog teveel afwijking om succesvol gelaserd te worden. Implantatie van een lens kan dan een oplossing zijn.” Refractiechirurgie is een verzamelnaam voor behandelingen van oogcorrecties.

Vraag

Welke behandeling is het beste als ik weer goed wil zien zonder bril of contactlenzen?

Antwoord
Dat hangt samen met de mate van afwijking, leeftijd en de dikte van het hoornvlies.

Soorten behandelingen

Ooglaseren kan op verschillende manieren: PRK, LASEK of INTRALASIK. INTRALASIK is nu de modernste manier van ooglaseren. “Hier komt geen chirurgisch mesje meer aan te pas om het flapje te snijden, maar gebeurt computergestuurd met een laserstraal, een zogenaamde ‘all laser technique’.

PRK en LASEK zijn oppervlakkige behandelingen aan het hoornvlies die geschikt zijn voor mensen met een lage min afwijking.” Bij deze behandelingen wordt met een laserstraal de afwijking op het hoornvliesoppervlak weggeslepen. Na een dergelijke ingreep komt er tijdelijk een zachte contactlens op het oog, zodat de cellen zich kunnen herstellen.

Lensimplantaat

Dokter Meriwani vertelt dat in de praktijk blijkt, dat de meeste oogafwijkingen tot min zeven gelaserd kunnen worden. “Als de sterkte hoger is, kan men beter kiezen voor een lensimplantaat, de zogenaamde Artisan lens. Dat is een operatie waarbij er een klein sneetje in het oog wordt gemaakt. De nieuwe lens zet men vast aan de iris, voor de pupil. Het is dus een extra lens in de voorste oogkamer. Feitelijk een bril, maar dan direct in het oog.”

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk de eigen lens te vervangen door een speciale lens met ingebouwde leesfunctie: de multifocale lens. Zo’n operatie duurt niet lang en gebeurt onder plaatselijke verdoving of volledige narcose. Meestal wordt één oog tegelijk geopereerd en voorzien van een nieuwe lens. “Dat is een veiligheidsoverweging om geen complicaties te laten ontstaan.”

Maatwerk

2012-Correct-Vision-oog-in-beeldHet corrigeren van oogafwijkingen is tegenwoordig maatwerk. “Soms is één techniek niet toereikend en gebruiken we verschillende technieken naast elkaar. Veiligheid hoort altijd voorop te staan: elke ingreep kent risico’s.

Maar de technieken zijn zo doorontwikkeld, dat er gelukkig niet veel mis gaat. Het grootste risico dat mensen lopen, is een slechte intake. Alles staat of valt met een goede analyse van de ogen en het daarna kiezen van de beste methode. Want hoewel er goede apparatuur en prima technieken bestaan, is het niet voor iedereen mogelijk om met goed resultaat de ogen te laten laseren. Een goede kliniek vertelt dat ook duidelijk. Nee verkopen hoort er bij.”

X facts:

  • Kies altijd een oogkliniek die werkt volgens de landelijke richtlijnen van het Nederlands Gezelschap Refractie Chirurgen (NGRC)
  • De hersteltijd van uw ogen hangt altijd af van de behandeling die u ondergaat. Over het algemeen is uw zicht een paar dagen wazig, dit verbetert elke dag iets.
  • De eerste oogcorrectie met laser vond eind jaren tachtig plaats.
  • Tijdens het ouder worden treedt presbyopie op. Dit is verlies van flexibiliteit in het oog. U heeft dan een leesbril nodig. Door presbyopie kunnen zowel de lens als de oogspieren blijvend verharden en dat heeft invloed op het nabijzien. Presbyopie heeft niets te maken met het hoornvlies en kan dus niet goed met laseren verholpen worden.
  • Multifocale of accommoderende lensimplantaten bieden hier wel een oplossing.
  • Niet iedereen is geschikt voor een ooglaserbehandeling. Controleer of u aan de voorwaarden voldoet. U dient onder andere gezond te zijn, tussen de achttien en zestig jaar en geen allergische klachten te hebben. Ook bij iemand met te dun hoornvlies kunnen de ogen niet gecorrigeerd worden met laseren.