Projectomschrijving

Ik keek al uit naar de behandeling van mijn andere oog

,,Op mijn 7de bleek dat ik bijziend was. Ik startte met een bril met sterkte -3 beiderzijds en door de jaren heen nam mijn sterkte toe. Toen ik 16 was, had ik -8,5 en verruilde ik mijn bril voor lenzen. Ik was zielsgelukkig: eindelijk kon ik atletieken zonder beslaande en loszittende bril.

Ruim 10 jaar droeg ik mijn lenzen de hele dag en in nood ook wel eens `s nachts. Op mijn 27ste had ik het idee dat ik toch weer minder scherp zag en liet ik mijn sterkte weer eens meten. Toen daar -9 uitkwam, was dat de druppel. Ik moest en zou iets aan mijn zicht doen. Laseren, daar hoorde ik iedereen over. Het heeft me 2 jaar gekost voor ik een onderzoekje liet doen. Dit liep uit op een teleurstelling: mijn ogen waren niet goed genoeg om gelaserd te worden. Een vriendin had hetzelfde te horen gekregen over haar ogen. Zij werkte in het ziekenhuis en tipte me over een operatieve ingreep. Nieuwe hoop was geboren.

Zelfs een huidverdovend pleisterje
Na een vooronderzoek waren mijn ogen geschikt bevonden voor Artiflex. En ik kwam zelfs nog in aanmerking voor een vergoeding van de verzekering. Dat was helemaal top! Op zeer korte termijn werd ik geholpen. De operatie werd oog voor oog uitgevoerd. Enigszins zenuwachtig kwam ik op mijn afspraak. Ik werd volkomen prettig behandeld en kreeg zelfs een huidverdovend pleistertje waardoor ik het prikken voor het infuus niet zou voelen. Wat een luxe!

Toen ik bijkwam uit de narcose mocht ik direct naar huis. Ik had totaal geen pijn van de operatie. Ook de volgende dag, toen het beschermkapje af mocht, voelde ik niets. Maar tot mijn verbazing zag ik direct superscherp. Wel een mooi rood oog maar totaal geen hinder. Ik keek al uit naar de behandeling van mijn andere oog.

Wel spannend
Het enige dat een beetje afzien was, waren de dagen tussen de operaties in. Toen mocht ik geen bril of lens in voor het oog dat nog geopereerd moest worden, maar dat woog niet op tegen het enorme gemak van nooit meer een bril of lenzen te moeten dragen.

De eerste weken na de behandeling waren wel spannend. Zit alles nog goed na een nachtje slapen? Zie ik nog wel scherp? Gelukkig was alles super goed verlopen. Had ik dit maar eerder geweten. Nu kan ik eindelijk weer een zonnebril op zonder drogen ogen te krijgen en hoef ik mijn ogen niet meer dicht te houden wanneer ik onder water duik!’’